SCHACKSÄLLSKAPET
MANHEM

Besökadress:
Vegagatan 20
413 09 Göteborg

Telefon:
031 - 244745

Postgiro:
422822-7

Epostadress:
ssmanhem@telia.com

Schacksällskapet Manhem

Några korta ord

Är du intresserad av schack? I så fall kanske Manhem är något för Dig! I den här korta presentationen får Du svar på en del frågor. Vill Du veta mer - skriv eller ring gärna!

Elitklubben Manhem

Manhem växte under 1980-talet fram till att bli en av landets starkaste schackklubbar, med som bäst en andraplats i Schackallsvenskan. Klubbens A-lag toppas av bl. Ove Kinnmark, Rikard Winsnes, Karl Johan Moberg och fyrfaldige svenske mästaren Lars-Åke Schneider. De tre sistnämnda är internationella mästare. Laget slutade på silverplats säsongen 94/95. Att Manhem har en bred topp visas av att även B-laget har spelat i Elitserien.

Breddklubben Manhem

Men Manhem är inte bara elit. Av tradition är klubben Göteborgs klart största med runt 400 medlemmar i alla åldrar. Med arton lag i det allsvenska seriesystemet - flest i Sverige! - ges alla som vill också tillfälle till spel mot nya klubbar. Om Du känner Dig osäker är Du välkommen att börja i nägon av vära nybörjargrupper. Nya sådana startar höst och vår.

Ungdomsverksamheten

Är i Manhem en mycket viktig del av arbetet. Sedan juniorsatsningen drogs igång 1976 har klubbens ungdomar hemfört en lång rad SM-tecken i skol- och klubbtävlingar. På klubben har vi idag grupper på ett flertal nivåer, där träningen anpassas efter tidigare kunskaper och erfarenheter. Också den som bara kan pjäsernas gång är välkommen! Förutom att träna spelar vi förstås - både i tävlingar och "på skoj". Vi brukar också anordna resor till andra platser i landet. Vill Du börja spela schack i klubb - kom till oss! Vi tar väl hand om Dig!

Vad händer på klubben?

Under höstarna är verksamheten koncentrerad kring vår viktigaste tävling, det årliga klubbmästerskapet, vars olika grupper tillsammans samlar långt över hundra deltagare - en garanti för att alla kan få lagom motstånd i turneringen. Spelet på vårarna har en litet lättsammare prägel. Förutom vårmästerskapet som spelas med "långa" tävlingspartier ordnas även det andra kvällsaktiviteter som blixtturneringar, föredrag och annat som avslutas påen kväll. Något för den som inte vill binda sig!

Arrangören Manhem

En bra klubb får inte glömma att det finns en värld utanför den egna lokalens väggar. Årligen återkommande större arrangemang är:

  • Schackdagarna på Nordstadstorget som inleder året.
  • Breddtävlingen för ungdom Göteborg Cup under pingsthelgen (i samarbete med Lundby och Warta)
  • Manhem Open, vår elitturnering för yngre juniorer som går i november med deltagande också från andra länder.
  • Sedan 1993 arrangerar Manhem en internationella mästarturnering. Genom segrar både 1994 och 1995 har Karl Johan Moberg glatt hemmapubliken genom att bli klubbens tredje internationelle mästare i kamp med internationell elit.
  • 1990 fick Manhem förtroende att anordna Sverigemästerskapet - 1000 starter i tävlingar som pågick under två intensiva juliveckor! Ett kraftprov som fick beröm i hela schack-Sverige!